viernes, 2 de noviembre de 2012

¡No emprenyeu el comissari!, de Ferran Torrent



Ferran Torrent (Sedaví, 1951) és un dels autors valencians més reconeguts i llegits. Entre les seues novel·les podem comptar Penja els guants, Butxana, Un negre amb un saxo, Gràcies per la propina amb la qual va guanyar el Premi Sant Jordi l’any 1994, La mirada del tafur, L’illa de l’holandès o Societat limitada.
En aquesta novel·la Torrent ens mostra mitjançant els protagonistes de la història una ciutat de València en ple procés democràtic, on encara es poden ensumar les ideologies (especialment en el cap de policia) pròpies al moment previ a la Transició. L’autor ens dibuixa una ciutat que comença a despertar en molts aspectes i on en altres les coses no han canviat gaire.
El protagonista, Fede, és un cambrer que empès per les circumstàncies personals (té un germà esquizofrènic, el Nis, a qui ha de complaure en gairebé tot) es veurà abocat a delinquir sense voler. D’aquesta manera entrarà a robar la casa del cap de policia de la ciutat de València (el comissari Garcia) per emportar-se ben poca cosa, el suficient per a poder comprar el que l’ha exigit el seu germà. En aquest moment entra en joc Toni Butxana, detectiu al marge de la llei, a qui el comissari demana que investigue discretament el cas. Butxana té els seus informants –Colometa i el Penjoll- i una manera un tant peculiar de treballar que no acaba d’agradar al poder establert. Amb aquests dos pispes, el detectiu aconseguirà donar amb l’inexpert lladre (que vol vendre allò robat per menys del que realment val) i descobrirà una xarxa que organitza un segrest a un destacat empresari valencià. Fede es trobarà, a partir del robatori en la casa del comissari, al mig d’aquesta perillosa trama de segrest que acabarà de la manera més curiosa.
En aquest context històric, l’escriptor aprofita per a introduir fets destacats de l’època o el problema que va començar a donar-se en aquest territori a començaments de la democràcia amb la instal·lació de les perilloses centrals nuclears. No emprenyeu el comissari! és una novel·la divertida i entretinguda en la qual passar una bona estona. El llenguatge de Torrent és accessible i la història en molts moments ens dibuixa un país en ple procés democràtic i una ciutat i un territori, que a poc a poc es va adaptant als nous temps que corren.

No hay comentarios:

Publicar un comentario