jueves, 1 de octubre de 2009

Firmin, de Sam Savage


Firmin, és una d’aquelles novel·les que quan la veus a una llibreria et crida l’atenció. En aquest cas i en primer lloc, el ratolí que apareix a la portada del llibre resulta molt simpàtic, té el cap gros i està escanyolit. Després al llegir la contraportada del llibre, sempre et sents atret (com a lectora que sóc) per tot allò relacionat amb els llibres, les llibreries, etc. Firmin ho reuneix tot, i després descobreixes més coses en ell que el fan un personatge entranyable. Per fi, va sortit el llibre no sols en versió butxaca, sinó també en català i de seguida el vaig comprar, i “devorar”.

Firmin és un ratolí que naix a la petita llibreria Pembroke d’un barri de Boston durant els anys seixanta del s. XX. Comença devorant llibres per a alimentar-se (“No hi ha res com tenir gana. El mer fet de mastegar i empassar-se alguna cosa, encara que no alimenti el cos, nodreix els somnis. I els somnis de menjar són com qualsevol altre somni: en pots viure, mentre no et moris”). Després acabarà devorant-los d’un altra manera, i es penedirà d’haver-se menjat molts fulls de novel·les essencials per a la història de la literatura. És una rata culta, amb una capacitat desproporcionada per a la lectura (que molts voldríem), solitària, cinèfila, que es troba fóra de lloc entre els de la seva espècie, però aspira a aconseguir l’amistat dels humans que té més pròxims, en Shine (el llibreter) i en Jerry Magoon (solitari, escriptor fracassat, aficionat a la beguda, que intenta trobar el sentit de la vida, i que no arriba a fer-ho). D’aquest últim ho aconseguirà i conviurà amb ell durant mesos.

Firmin no sols sent feblesa per la bona literatura, sinó per la bona música, i el cinema, i té una sensibilitat increïble per a totes aquestes arts. Admira a grans figures de la música com Cole Porter, Billie Holliday, Charlie Parker, etc. a més de les pel·lícules de Fred Astaire i Ginger Rogers. És un enamorat d’aquesta última. Una de les característiques d’aquesta rata és com descriu el seu dia a dia. I ho fa de la manera més normal, com els humans: llegia el diari, després sortia a passejar pel parc, menjava en companyia d’en Jerry, tocava el piano de joguina que hi havia a casa, etc. Hi ha moments en els quals no pots evitar riure o somriure amb els seus comentaris, gairebé sempre irònics que descriuen la seva realitat.

A la història, a banda de trobar referències literàries continues, comentaris de música i pel·lícules, Firmin ens fa integrar-nos, no sols en la quotidianitat d’en Shine (com duia la seva botiga, com trobava els llibres quan algú li preguntava, com prenia cafè mentre llegia el diari, etc.), o en la d’en Jerry, sinó en la vida de la gent (i de les rates) d’un barri decadent, que des de l’ajuntament volen fer desaparèixer. Assistim al deteriorament, a la destrucció, no sols del barri, sinó de la seva gent i les seves vides. Veiem com la gent ha de marxar, els botiguers han de tancar i el llibreter que no es vol resignar a fer-ho, acabarà regalant aquells llibres que no ven, així en Shine va col·locar un cartell a l’aparador de la Pembroke: “Llibres gratis. Emporti’s tots els que pugui carregar en 5 minuts”, i tot seguit en Firmin comenta: “Llibres gratis, com després de la revolució. [...] El cartell va tenir un efecte immediat –com es mobilitza la gent quan hi ha coses gratis-, i els cinc dies següents van ser un caos”. Una imatge dolorosa aquesta, especialment quan la gent agafa els llibres per després llençar-los.

Firmin és una rata que aspira a escriure la seva història, que se sent diferent a la resta, que busca en els humans una relació excepcional. Una de les frases que diu recordant la seva relació amb en Jerry, i després d’esmentar a J. London i Stevenson és aquesta: “Sempre em penso que tot durarà per sempre, però res no dura per sempre. De fet, res no existeix més enllà d’un instant, excepte les coses que retenim en la memòria”.

Aquesta és la primera novel·la d’en Sam Savage, es va publicar el 2006. La informació que existeix sobre l’autor, en cap moment fa referència la seva data de naixement, però per les fotos sembla que tinga entre els 68-75 anys. És doctor en Filosofia per la Universitat de Yale i va fer classes a Harvard, a més de treballar de mecànic, fuster, pescador, etc. Firmin va ser publicada per una petita editorial de Minneapolis i gràcies a la publicitat del “boca-orella” es va convertir en tot un èxit.

Una novel·la curta, divertida, plena d’humor negre i al·legories que si llegeixes et farà passar una bona estona. Totalment recomanable, especialment per als amants dels llibres i el món que els envolta.

7 comentarios:

  1. Vaig llegir tantes coses bones d'aquesta novela a les revistes especialitzades sobre llibres i a altres llocs, que quan el vaig poder llegir aquest estiu em va decebre un poc. Una pena, la veritat és que no se que esperava.
    De tota manera no està mal i és cert que es llig en un no res, però em va deixar una sensació de tristor prou desagradable.

    ResponderEliminar
  2. “Sempre em penso que tot durarà per sempre, però res no dura per sempre. De fet, res no existeix més enllà d’un instant, excepte les coses que retenim en la memòria”

    Si m'ho permets, m'agradaria posar aquesta frase en el meu blog per a introduir aquest llibre en les meves recomanacions. Per suposat faré un link al teu blog, m'agrada i el tinc com favorit. Et demano disculpes si comet errades escrivint en català, però he de practicar. Estaré encantada de llegir aquest llibre, l'has defensat molt bé, i ho faré en català. Gràcies

    ResponderEliminar
  3. Judith: la veritat és que no havia llegit res sobre aquest llibre ni l'autor, el vaig descobrir a una llibreria però em vaig esperar a que sortira en butxaca. Tenia una lleugera idea de què anava la història però res més. És veritat que quan tothom parla molt bé d'alguna cosa es creen expectatives tan grans que al final potser acabes decebuda. No ha estat el cas en aquesta ocasió, perquè no havia llegit cap crítica.

    Luna: la frase apareix al llibre i per això la vaig posar, m'alegre que t'haja agradat. Pense que passaràs una bona estona llegint aquesta història, i si al llegir el comentari t'has anima't a fer-ho en català em sembla genial. No cal que et disculpes per res, tots els idiomes s'han de praticar. Ens hauries de dir quin és el teu bloc per a poder seguir-te també. Salutacions i sort.

    ResponderEliminar
  4. Moltes Gràcies Helena. El meu Blog, és més d'inspiració que de res en particular, i els llibres m'inspiren molt, des de sempre. A més sóc novata i fa molt poc temps que tinc el meu espai. Seràs benvinguda al meu racó de pensar: http://suenyanlaspulgas.blogspot.com/

    ResponderEliminar
  5. Entonces lo recomiendas? Ayer vi, como bien dices que ya ha salido la edición de bolsillo y aun precio bastante majo, lo tuve ne la mano y lo solté pero si tú dices que alos amantes de los libros nos gustará supongo que me lo replantearé. Muchas gracias.

    ResponderEliminar
  6. A mi me gustó. Eso si, esperé a que saliera en bolsillo, y el precio está muy bien. También como le comento a mi amiga Judith no tenia una idea preconcebida de la historia, así que no me decepcionó. Tal vez cuando lo leas no sea uno de tus libros predilectos pero durante la lectura disfrutas, te ríes, y bien...creo que es simpático ver a una rata culta y sarcástica como lo es Firmin, escuchar sus referencias literarias, sus aspiraciones intelectuales, etc. No creo que te decepcione, aunque sobre gustos ya se sabe. Un saludo.

    ResponderEliminar
  7. hola Helena, hace una semana que me leí este libro. La verdad es que me llamó bastante la atención el hecho que el personaje principal sea una rata, por eso decidí ir a comprármelo. No me ha decepcionado, pues es una bonita historia, aunque, no sé, el final me ha dejado un poco mal sabor de boca, un final triste, como toda su vida. Es un libro que me ha hecho reflexionar mucho, parece mentira, pero una rata haciéndome reflexionar...

    ResponderEliminar