miércoles, 1 de julio de 2009

El amor, las mujeres y la vida, de Mario Benedetti



Aproximadament fa quinze anys, un amic em va proposar anar a un recital de poesia a la Universitat d’Alacant. Jo estava encara a l’institut i em va seduir la possibilitat de conèixer algun dels actes que es realitzaven a la institució a la que aviat aniria. El recital es titulava “A dos voces”. Damunt de l’escenari: Mario Benedetti i acompanyant-lo amb la guitarra el cantautor també uruguaià Daniel Viglietti. Crec que ha estat una de les vegades que més m’he emocionat a un espectacle. Per a mi tot era nou i volia assaborir aquell moment cada segon. Anys després, ja estudiant a la Universitat, es va tornar a repetir el mateix recital i evidentment vaig tornar-hi, aquesta vegada amb el coneixement d’alguns dels seus treballs poètics.

De Benedetti no coneixia massa aleshores, amb el temps alguna cosa he llegit. Els seus versos són esclaridors, senzills, directes, gens recargolats. Saps el que diu en cada moment, visualitzes les imatges que la poesia et transmet. En aquest llibre: El amor, las mujeres y la vida, Benedetti fa un recull dels seus poemes d’amor que amb el pas del temps han passat a formar part de la memòria col·lectiva. Hem de recordar que els seus versos han estat musicats entre d’altres per Serrat, o pel mateix Viglietti. Exemples d’aquesta difusió són: Hagamos un trato; Ustedes y nosotros; Los formales y el frío; Bienvenida; Despabílate amor; Viceversa o Una mujer desnuda y en lo oscuro. Aquests poemes són alguns dels que apareixen al llibre i que també formaven part del recital “A dos voces”. Haver gaudit en directe per partida doble d’aquest recital fa que em considere afortunada en aquest aspecte. Va ser una gran sort conéixer M. Benedetti i D. Viglietti.

Fa poques setmanes va morir Benedetti, una gran pèrdua per al món de la cultura, però especialment de la poesia, perquè ell va ser un dels pocs poetes del s. XX que va aconseguir acostar aquest gènere al gran públic. Ell va aconseguir fer més accessible aquest gènere minoritari entre gent de totes les edats, i això en els temps que corren és una tasca complicada. Encara que no crega en els pecats, no llegir alguna cosa de Benedetti almenys una vegada a la vida, s’hauria de considerar com a tal. Molt recomanable.


DESPABÍLATE AMOR

Bonjour buon giorno guten morgen
despabílate amor y toma nota
sólo en el tercer mundo
mueren cuarenta mil niños por día
en el plácido cielo despejado
flotan los bombarderos y los buitres
cuatro millones tienen sida
la codicia depila la amazonia

buenos días good morning despabílate
en los ordenadores de la abuela onu
no caben más cadáveres de ruanda
los fundamentalistas degüellan a extranjeros
predica el papa contra los condones
havelange estrangula a maradona

bonjour monsieur le maire
forza italia buon giorno
guten morgen ernst junger
opus dei buenos días
good morning hiroshima

despabílate amor
que el horror amanece

1 comentario:

  1. Gracias por estar ahi,para transmitir tu sensibilidad,sigue luchando por lo que quieres,leer tus resumenes me ayudan mucho,

    ResponderEliminar